Uskutoční sa 3. medzinárodný zimný výtvarný salón

27.11.2008 Humenné

Humenné 27. novembra (TASR) - Od Andreja do Troch kráľov je názov 3. medzinárodného zimného výtvarného salónu, ktorý sa uskutoční 30. novembra v Art Gallery v Humennom.
Výtvarného salónu sa zúčastnia umelci z desiatich krajín, ktorí budú prezentovať nielen svoje umenie, ale dozvedia sa čo to aj o Andrejoch. Na podujatí, ktoré načrie i do histórie a vysvetlí pôvod spomínaného mena, sa zúčastnia slovenskí, českí, ukrajinskí, bulharskí, kuvajtskí umelci.
Meno Andrej, Ondrej, Andreas, Andrij, André či Andrew má grécky pôvod. Andreios znamená mužný, statný a odvážny. Bol to apoštol-mučeník, ktorý sa narodil v období okolo narodenia Krista. Je patrónom rybárov a obchodníkov s rybami, mäsiarov, baníkov, povrazníkov a nosičov vody, ale aj ochranca proti dne, bolestiam krku, kŕčom a pod.
Pamiatkou sv. Andreja sa začína nový cirkevný rok. V starých breviároch otváral apoštol sanctorale - rok svätcov. Miesto Andrejovho uctievania je tam, kde tisícky ľudí trávia dovolenku. Jeho pozostatky sú uchovávané od roku 1208 v Dóme sv. Andreja v talianskom Amalfi, južne od Neapola.
Andrej pochádzal z Betsaidy v Galilei a žil so svojím mladším bratom Šimonom, neskorším apoštolom Petrom v Kafarnuame pri Genezaretskom jazere. Obaja bratia si na živobytie zarábali ako rybári. Neskôr sa Andrej stal učeníkom Jána Krstiteľa, potom prvým menovaným apoštolom Ježiša Krista, preto sa Andrej tiež nazýva \"Prvo menovaným\". Andrej priviedol k Ježišovi aj svojho brata Petra. Ježiš dal bratom príkaz hlásať evanjelium, pričom použil slová: \"Nasledujte ma a urobím z vás rybárov ľudí. \"
 

Vyberte región